10.03.2025
|
Psikologlar
Anoreksiya nervoza, psikolojik temele dayanan bir yeme bozukluğudur. Yeme bozuklukları, dünya nüfusunun yaklaşık %10’unu etkileyen ve ihmal edilmemesi gereken ciddi rahatsızlıklardır.
Anoreksiya nervoza, vücuda alınan enerjinin sürekli kısıtlanması, kilo almaktan aşırı korkma ve sahip olunan beden görüntüsünden memnun olmama durumu ile karakterizedir. Bu nedenle hem fiziksel hem de psikolojik sağlık sorunlarına yol açabilir.
Anoreksiya nervoza farklı türlerde ortaya çıkabilir:
Birey, kilo almamak için katı diyetler yapar, yemek yemeyi reddeder veya aldığı enerjinin çok daha üzerinde enerji kaybına neden olacak aşırı egzersizlere yönelir.
Birey, son üç ay içinde tıkınırcasına yemek yeme veya yediklerini çıkarma (örn. kendi kendini kusturma, laksatif veya diüretik ilaç kullanımı, lavmanın yanlış kullanımı) gibi davranışlar sergilemiştir.
Anoreksiya nervoza hastaları, vücut ağırlığı ve biçimine yersiz bir önem yükler ve sahip oldukları düşük kilonun sağlık açısından tehlikeli olduğunu genellikle fark etmezler.
Anoreksiya nervoza tedavi süreci genellikle birden fazla uzman tarafından yürütülür.
Anoreksiya için özel olarak onaylanmış bir ilaç tedavisi bulunmamakla birlikte, bazı antidepresanlar ve anksiyete ilaçları, hastalarda görülen depresyon ve kaygı semptomlarını hafifletmek için kullanılabilir.
Bu süreçte hem hastanın hem de yakın çevresinin tedavi konusunda kararlı olması, hastalığın tamamen iyileşmesi açısından kritik bir rol oynar.
Yazan
Kübra Şeker